Svinekam – ølbraiseret med rodfrugter (se billeder)

Svinekam: Lækker mad med svinekam (flæskesteg), der er braiseret i mørkt øl og kalvefond.

Rodfrugterne er bagt med – det er perfekt gæstemad.

Svinekam, der er ølbraiseret, er fantastisk simremad – lavet i ovnen.

Du skal bruge (til 4 personer):

1 svinekam/flæskesteg på cirka et kilo
1 mørk øl – eks. Ravnsborg Rød fra Nørrebro Bryghus
4 deciliter kalvefond
1 stor bagekartoffel i grove stykker
4-5 gulerødder i grove stykker
4-5 skrællede jordskokker i grove stykker
3 persillerødder i grove stykker
5-7 forårsløg i grove stykker
5-6 grofthakkede hvidsløgsfed
2,5 deciliter piskefløde
2 teskefulde god sennep
3 teskefulde god ribsgele
1 lille dusk frisk timian (eller en spiseskefuld tørret)

Sådan laver du ølbraiseret svinekam:

De vigtigste ingredienser er kamsteg (flæskesteg) og mørkt øl. Jeg har brugt en mørk ale – Ravnsborg Rød – fra Nørrebro Bryghus, men du kan sagtens bruge en anden mørk øl.

Du skal bruge en svinekam og en Ravnsborg Rød til denne ølbraiserede svinekam. Foto: Guffeliguf.dk.
Du skal bruge en svinekam og en Ravnsborg Rød til denne ølbraiserede svinekam. Foto: Guffeliguf.dk.

Du starter med at ordne rodfrugterne. Skær dem ud i grove stykker, og hak hvidløgsfed groft. Kom det hele i en skål. Du behøver i øvrigt ikke skrælle kartofler, persillerødder og gulerødder.

LÆS OGSÅ
Nemme fastelavnsboller med creme eller hindbærmarmelade
Gør rodfrugterne klar. Foto: Guffeliguf.dk.
Gør rodfrugterne klar. Foto: Guffeliguf.dk.
Hak hvidløgsfed groft, og del forårsløgene i tre dele. Foto: Guffeliguf.dk.
Hak hvidløgsfed groft, og del forårsløgene i tre dele. Foto: Guffeliguf.dk.

Smelt smør på en pande ved en god varme – på 8 ud af 9 – og når smørret er nøddebrunt, kommer du kamstegen på med kødsiden nedad. Derefter på sværsiden, og de to sider. Måske skal du vende stegen flere gange. Brun den grundigt, og krydr med lidt salt og peber.

Brun først svinekammen godt på en pande med lidt smør. Foto: Guffeliguf.dk.
Brun først svinekammen godt på en pande med lidt smør. Foto: Guffeliguf.dk.
Det er vigtigt, at svinekammen brunes godt på alle sider. Foto: Guffeliguf.dk.
Det er vigtigt, at svinekammen brunes godt på alle sider. Foto: Guffeliguf.dk.

Læg så stegen i et fad (sværside opad) med god plads til steg (og senere rodfrugterne). Kom timian ned i fadet.

Så lægger du den brunede svinekam i et ildfast fad. Foto: Guffeliguf.dk.
Så lægger du den brunede svinekam i et ildfast fad. Foto: Guffeliguf.dk.

Kom rodfrugterne, forårsløg og hvidløg på panden, og svits dem 2-3 minutter. Ryst dem lidt rundt på panden, men giv dem IKKE salt.

Rodfrugterne skal også sauteres godt på en varm pande. Foto: Guffeliguf.dk.
Rodfrugterne skal også sauteres godt på en varm pande. Foto: Guffeliguf.dk.

Hæld rodfrugterne tilbage i skålen, og lad dem hvile der.

Hæld så dem mørke øl på panden, og lad det koge ind (reducere) til næsten det halve. Kom så kalvefond ved, og lad det reducere lidt mere. Stadig ved god varme.

Hæld øl og fond ned hen over stegen, og dæk fadet med sølvpapir. Det skal dække helt.

Sæt svinekammen i ovnen ved 175 grader – varmluft. Lad den stege 20 minutter.

LÆS OGSÅ
Smørkage (dagmartærte)

Tag så stegen ud, og vend stegen (nu sværside nederst), inden den ryger tilbage i ovnen, Stadig tildækket.

Ud igen efter 20 minutter – vend stegen (svær opad) – tilbage i ovnen. Tildækket.

Nu har kamstegen samlet fået en time. Nu tager du den ud, og vender den en sidste gang, så sværen atter vender nedad. Hæld rodfrugterne forsigtigt ned i fadet rundt om stegen, og dæk igen fadet med sølvpapir. Nu skal den have de sidste 30 minutter.IMG_4430

Efter denne tur tager du fadet ud, og kommer kamstegen forsigtigt op på et skærebræt. De skal ikke dækkes til.Tag svinekammen ud efter i alt halvanden time i ovnen ved 175 grader. Foto: Guffeliguf.dk.

Rodfrugterne kommes op i en serveringsskål, og sættes tilbage i den nu slukkede ovn, hvor de holdes lune ved eftervarmen.

Sigt skyen fra stegen over i en gryde, og kog væsken ind til det halve ved en god varme.

Tilsæt fløde, sennep og ribsgele, og smag til med salt og peber. Jævn eventuelt med lidt Maizena, og du kan også tilsætte lidt sovsekulør. Opskriften her giver en helt fantastisk sovs!

LÆS OGSÅ
Mayonnaise - sådan laver du den perfekte mayo selv
Anret den ølbraiserede svinekam med sauterede rosenkål og persille. Foto: Guffeliguf.dk.
Anret den ølbraiserede svinekam med sauterede rosenkål og persille. Foto: Guffeliguf.dk.

Den ølbraiserede kamsteg skæres ud i skiver med to svær i hver, og serveres med rodfrugterne og den fantastiske sauce. Du kan også servere lidt dampet broccoli, rosenkål eller andet til. Lidt groft brød er også glimrende tilbehør.

Her har jeg anrettet med sauterede rosenkål. Del rosenkålene i halve, sauter den i lidt smør 4-5 minutter på en varm pande ved middel varme. Krydr med en smule salt, og anret drysset med persille.

Husk i øvrigt altid at tjekke, at din slagter har skåret sværen helt ned i siderne!

Her har jeg valgt en kamsteg/flæskesteg uden ben, men du sagtens bruge en steg med ben.

Med hensyn til rodfrugterne, kan du selvfølgelig selv sammensætte det som du vil. Selleri er også fortræffelig, og forårsløg kan erstattes med almindelige løg.

Et glas kraftig rødvin fra Italien smager fortrinlig til retten, men en mørk øl er bestemt også godt.

Giv din bedømmelse
[Ialt: 4 Gennemsnit: 4]

One thought on “Svinekam – ølbraiseret med rodfrugter (se billeder)

  • 10. december 2016 at 10:07
    Permalink

    Hvem gider spise sådan nogle bløde svær?

Ris, ros eller spørgsmål?