Sol over Gudhjem (hjemmelavet)

Sol over Gudhjem kender mange fra ferien på Bornholm, hvor den nydes på mange røgerier. Men prøv at lave den selv. Her er opskriften.

Til Sol over Gudhjem skal du bruge (pr. person):

1 skive rugbrød
1 røget sild
3-4 løgring
1 æggeblomme
Radiser i skiver
Friskklippet purløg

Du kan evt. købe sild pr. post hos Røgeriet i Svaneke

Sådan laver du den bedste Sol over Gudhjem:

Bed fiskehandleren om at fjerne rygbenet på den røgede sild. Og ellers må du selv i gang.

Fjern også skindet på silden.

Smør rugbrødsskiven med lidt smør, og læg den benfri, røgede sild på.

Læg så en løgring på, og hæld derefter forsigtigt æggeblommen ned i løgringen.

LÆS OGSÅ
Pastasalat med sød chilisovs og ristede sesamfrø

Du skal være så omhyggelig, at æggeblommen bliver i løgringen.

Anret nu med et par løgringe mere ovenpå æggeblommen, friskklippet purløg og tynde skiver af radiser.

Til en god og hjemmelavet Sol over Gudhjem hører naturligvis en kold øl, gerne bornholmsk.

Note: Normalt anbefaler jeg aldrig brugen af rå æggeblommer på grund af risikoen for salmonella. Selvom risikoen efterhånden er blevet meget lille. Men netop til denne ret er den rå æggeblomme svær at komme uden om. Man skal dog være opmærksom på den lille risiko.

Fødevarestyrelsen skriver selv om risikoen ved anvendelse af rå æg:

“Risikoen for at blive syg af salmonella fra de danske æg, man køber i butikkerne, er i dag meget lille, viser en risikovurdering, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen.
Fødevarestyrelsen har derfor ikke længere grundlag for at fraråde forbrugerne at bruge friske, rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild og til fx desserter og kager, som ikke bliver opvarmet.
 
Forbrugerne bør dog stadig bruge pasteuriserede æg, hvis de vil være på den sikre side og laver mad til fx børn, syge eller gamle. Æg er nemlig et biologisk materiale, så der er aldrig 100 pct. garanti for, at der ikke er salmonella udenpå eller indeni ægget, indskærper Fødevarestyrelsen.”
En klassisk og velkendt Sol over Gudhjem laves selvfølgelig med røgede sild. Eventuelt fra Bornholm. Og med en rå æggeblomme, selvom man skal være klar over risikoen. Genrefoto: Guffeliguf.dk.

En klassisk og velkendt Sol over Gudhjem laves selvfølgelig med røgede sild. Eventuelt fra Bornholm. Og med en rå æggeblomme, selvom man skal være klar over risikoen. Genrefoto: Guffeliguf.dk.

Giv din bedømmelse
[Ialt: 2 Gennemsnit: 5]

Ris, ros eller spørgsmål?