Pommes Anna med timian og smeltet smør

Pommes Anna er en kartoffelret fra Frankrig, og den skal helst laves i god tid, så kartoflerne får lov til at sætte sig med det smeltede smør.

Pommes Anna er blevet en klassiker fra Frankrig, som mange restauranter over hele verden i dag har på menukortet.

Den laves i mange forskellige versioner, men det helt grundlæggende kan man ikke ændre på: Der skal bruges skivede kartofler – og masser af smeltet smør!

Kartoffelretten stammer faktisk helt tilbage fra tiden med Napoleon d. III, og blev oprindelig udviklet af chefkokken Adolphe Dugléré, der kom fra Bordeaux. Han levede i det 18. århundrede.

Nå, vi skal til sagen. Jeg har her gennem årene ofte lavet Pommes Anna med tørret timian, som jeg synes giver kartoflerne en mere elegant smag.

Samtidig skal du bruge klaret smør, det vil sige at du ikke bruger den grumsede del af det smeltede smør. Smelt smørret i en gryde, og hæld den klare del over i en skål – mens du altså kassérer den uklare, grumsede rest i gryden.

LÆS OGSÅ
Tacos med hakket oksekød, salat og tacosauce

Og så er det fristende, at bruge andre rodfrugter sammen med kartofler i Pommes Anna. Altså jordskokker, persillerødder eller lignende, men lad være med det!

Jeg har prøvet, men det bliver aldrig godt. Det er nemlig blandt andet stivelsen i kartoflerne, der giver den lækre og kompakte Pommes Anna – og andre rodfrugter indeholder ikke den mængde stivelse. Så lav retten med kartofler alene.

Mange laver Pommes Anna i en springform, men jeg synes det fungerer godt i en sandkageform. Men du kan selvfølgelig bruge hvilken form, som du nu har har og kan lide.

Du skal bruge – Pommes Anna til 5-6 personer:

Cirka 1 kilo skrællede kartofler, som du skærer i helt tynde skiver
100 gram smeltet og klaret smør
Tørret timian
Salt og friskkværnet peber

Sådan laver du Pommes Anna:

Find en form frem, jeg bruger som sagt gerne en sandkageform. Pensl den med smeltet smør.

LÆS OGSÅ
Fastelavnsboller - hjemmelavet med creme

Læg så et lag kartofler ni bunden, pensl med smør, og drys en smule timian på. Krydr også ganske lidt fint salt og friskkværnet peber.

Husk ikke at bruge for meget salt og peber mellem lagene, da der kommer en del lag – og så risikerer du, at din Pommes Anna bliver for saltet!

Nu fortsætter du med samme fremgangsmåde lag for lag, hvor du efter hvert lag pensler med smør, drysser lidt timian og krydrer med en smule salt og peber. Men pas på med salt og peber – der er jo også salt i smørret!

Når du er færdig – du skal også slutte af med et lag kartofler, der pensles med smør og drysses med lidt timian, salt og peber, skal kartoffelkagen bages i ovnen.

Pommes Anna skal laves god tid i forvejen, og du skal bruge klaret smør - rigeligt af den. Foto: Guffeliguf.dk.

Pommes Anna skal laves god tid i forvejen, og du skal bruge klaret smør – rigeligt af den. Foto: Guffeliguf.dk.

Dæk formen til med sølvpapir, sørg for det lukker tæt omkring formen! Bag så din Pommes Anna i en time ved 200 grader varmluft midt i ovnen.

LÆS OGSÅ
Hvidløgsbøffer af oksefilet: Møre bøffer til grill eller pande

Tag formen ud af ovnen, og fjern sølvpapiret (pas på dampen). Nu skal kartoffelkagen under pres. Læg et stykke sølvpapir ned over kartoffelkagen, og sæt en form eller andet ned på kagen. Læg også noget tungt på, så din Pommes Anna bliver presset sammen.

Nu skal den på køl – og den må gerne stå sådan i et døgn. Mindre kan også gøre det – men helst ikke under tre timer, så både kartofler og smør når at sætte sig.

Inden servering skal Pommes Anna i ovnen. Vend den ud af formen, så bunden vender op. Med en skarp kniv skærer du den nu ud i passende stykker.

Bag dem 15 minutter ved 225 grader i ovnen ved varmluft, så den lige når at blive lidt sprød og gylden.

Pommes Anna passer helt perfekt til en god tournedos, ribeye – eller oksemørbrad.

Pommes anna er en lækker kartoffel, der bruges som tilbehør til kødretter når det skal være ekstra godt. Foto: Guffeliguf.dk.

Pommes anna er en lækker kartoffel, der bruges som tilbehør til kødretter når det skal være ekstra godt. Foto: Guffeliguf.dk.

Ris, ros eller spørgsmål?