Sauce bearnaise – hjemmelavet bearnaise der aldrig slår fejl

Her får du den bedste opskrift på, hvordan du laver en hjemmelavet sauce bearnaise. Og det er nemt. Du skal bare passe på saucen ikke bliver for varm.

Sauce bearnaise er en klassiker, som de fleste nok kender fra Knorr’s pulverbreve. Og det er en skam.

For den hjemmelavede sauce bearnaise smager bedre bedre end de industrielle pulversovse, der er proppet med tilsætningsstoffer og salt.

Den hjemmelavede bliver både cremet og raffineret – nænsomt smagt til med frisk eller tørret estragon, der giver den lækre, lakridsagtige smag.

Som i øvrigt klæder den noget fede sovs :-)

Du skal bruge (sauce bearnaise til ca. seks personer):

2 spiseskefulde vand
2 spiseskefulde bearnaise essens (enten hjemmelavet eller færdigkøbt)
6 pasteuriserede æggeblommer
150 gram smeltet smør
2 spsk. tørret estragon – eller en lille håndfuld friskhakket

Anden opskrift: Gourmetsaltet ribeye på gasgrill

LÆS OGSÅ
Hjemmebagt franskbrød med sødmælk (formfranskbrød)

Sådan laver du sauce bearnaise:

Start med at smelte smørret langsomt i en gryde. Når smørret er smeltet, hælder du forsigtigt den klare del af smørret over i en lille skål. Den hvide og grumsede del smider du ud.

Sæt en tykbundet kasserolle over ved svag varme, typisk 2-3 på et komfur, der går til 9. Og kom vand og essens i kasserollen.

Når det er lunkent (og IKKE varmere end det) pisker du æggeblommerne i enkeltvis.

Når det er pisket godt igennem hælder du forsigtigt lidt af smørret i og pisker videre, så lidt mere smør og mere piskeri, mere smør, pisk videre og til sidst kan du hælde den resterende del af smørret i i en tynd stråle.

Kom estragon i og smag til.

Hvis du ønsker din sauce bearnaise mere syrlig, kan du tilsætte mere essens. Og synes du sovsen er for tyk, kan du tilsætte en smule vand og piske grundigt.

Er du uheldig, at din sauce bearnaise bliver varmere, end den skal være og derfor begynder at klumpe, kan du ofte redde din bearnaise ved at tilsætte lidt vand og piske op igen.

Her er det meget vigtigt, at saucen ikke på noget tidspunkt bliver for varm, da den så begynder og klumpe.

LÆS OGSÅ
Weber kylling: Nem tilberedning af kylling i kuglegrill eller gasgrill

Derfor skal du hele tiden være over saucen, og når den er omkring 40 grader serveres den straks.

En sauce bearnaise skal nemlig ikke serveres hverken for kold eller for varm.

En god og smagfuld hjemmelavet sauce bearnaise er bedre end pulversovs. Her med velsmagende estragon. Fot:o Guffeliguf.dk.
En god og smagfuld hjemmelavet sauce bearnaise er bedre end pulversovs. Her med velsmagende estragon. Foto: Guffeliguf.dk.

Og så kommer vi til de gode tricks:

Hvis ikke du er vant til at lave mad, kan du med fordel lave din sauce bearnaise i et vandbad.

Det betyder, at du sætter en skål ned i en gryde med varmt vand og laver saucen i skålen. På den måde er du mere sikker på, at saucen ikke bliver for varm.

Er du uheldig, at saucen bliver varmere, end den skal være og derfor begynder at klumpe, kan du ofte redde din bearnaise ved at tilsætte lidt vand og piske op igen.

LÆS OGSÅ
Luftige pandekager (med piskede æggehvider)

Jeg har her brugt tørret estragon i denne sauce bearnaise, men du kan selvfølgelig med fordel bruge den friske udgave. Den kan efterhånden købes i butikkerne på alle tider af året.

Alt efter smag og behag kan du selvfølgelig sagtens tilsætte mere smør, end jeg har angivet her, men det, mener jeg ikke, er nødvendigt.

Du skal ikke salte din sauce bearnaise, da den saltes af smørret (der jo indeholder salt).

Giv din bedømmelse
[Ialt: 18 Gennemsnit: 3.3]