Her får du min opskrift på boller, der både er bløde og med en fyldig krumme. En klassisk hjemmebagt bolle, der smager himmelsk godt.
Boller er noget af det vi bager oftest. Både til kaffen, men også til fødselsdagen, madpakken, kollegerne og alle andre lejligheder til at nyde en god bolle med smør.
Her er min bedste opskrift på nemme og hjemmebagte hvedeboller, der altid bliver helt perfekte. De kan med fordel fryses, så du altid har dem klar i fryseren, og en hjemmebagt bolle indeholder i øvrigt 167 kalorier.
Opskriften giver 18 stk., og du kan også se min video, hvor jeg viser dig, hvordan man bager dem. Og du vil sikkert også synes godt mine opskrifter på fødselsdagsboller og det klassiske franskbrød.
Opskrift på boller
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 350 gram vand - svarende til 3,5 deciliter
- 40 gram gær
- 1 æg
- 600 gram hvedemel - evt. lidt mere
- 40 gram sukker
- 2 teske salt
- 1 teske kardemomme
- 70 gram smør
Pensling
- 1 æg
- 2 spiseskefulde vand
- 1 nip salt
Sådan gør du
- Afmål 350 gram vand (skal være lunkent) og rør 40 gram gær ud i vandet. Brug gerne en røremaskine. Rør derefter 1 æg i.
- Vej 600 gram hvedemel af i en anden skål sammen med 40 gram sukker, 2 teske salt og 1 teske kardemomme og bland det sammen. Vend det hele i vandet på samme tid, og ælt nu dejen igennem i 8 minutter ved middel hastighed. Dejen må ikke være for fast, men selvfølgelig heller ikke for tynd. Tilsæt om nødvendigt en smule mere mel eller vand.
- 70 gram smør (blødt) skæres i mindre stykker og kommes i dejen, som derefter æltes i yderligere tre minutter, så dejen er samlet.
- Tag dejen ud på køkkenbordet, virk den op og læg bolledejen i en ren skål. Dæk til med viskestykke, og lad dejen hæve i 15 minutter. Se evt. her hvordan man virker dej op.
- Læg igen dejen ud på bordet, og del den i to dele. Du skal ikke ælte dejen. Med en kniv skæres hvert stykke dej i 9 lige store stykker (ca. 60 gram pr. styk), som spændes op til boller, og lægges på en bageplade med bagepapir. 9 boller på hver plade, så du skal bruge to bageplader. Du kan selvfølgelig også lave bollerne lidt mindre, og dermed få flere ud af opskriften.
- Læg igen viskestykke over, og lad atter bollerne hæve - nu i 30 minutter.
- Rør 1 æg sammen med 2 spiseskefulde vand og 1 nip salt, og pensl bollerne forsigtigt.
- Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 200 grader varmluft hvor de skal have cirka 12 minutter. Bollerne er færdige når de er gyldne på overfladen - som du kan se på billedet længere oppe.
- Tag de færdigbagte boller ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Video
Boller er fryseegnet
Bollerne er selvfølgelig aldeles fremragende helt nybagte, hvor de lige får et lag smør.
Men de kan også sagtens fryses ned.
Du kan i øvrigt bage de lækre kærnemælksboller, der også har en god holdbarhed.
Boller med rosiner
Du kan også nemt lave boller med rosiner.
Her skal du blot tilsætte 75 gram rosiner (eller mere, hvis du er meget glad for rosiner).
Fremgangsmåde og bagetid er den samme. Eller prøv denne opskrift på rosinboller.
Boller med chokolade
Eller prøv opskriften på boller med chokolade.
Her skal du bruge 50-75 gram mørkt chokolade, som du hakker fint.
Vend chokoladen i dejen inden du slår bollerne op.
Også her er fremgangsmåde og bagetid den samme som i grundopskriften. Her er min anden opskrift på chokoladeboller.
Spørgsmål og svar
Hvor længe skal boller bages?
Bagetiden for bollerne er cirka 12 minutter.
Hvilken temperatur bages boller ved?
Almindelige boller plejer jeg at bage ved 200 grader, og her skal du bruge varmluft.
Hvad pensles boller med?
Du kan pensle bollerne med vand, mælk eller æg, hvor æggene giver en flot og blank overflade.
Ønskes de meget blanke, kan du pensle bollerne med sammenpisket æg lige efter de er kommet ud af ovnen.
Lisbeth Maja
Dejlige boller, luftige men med god krumme
Annelise Lund
Super lækre
Søren
Hej
Vil høre om man kan halver opskriften hvis man kun vil bage halvdelen ca?
Hilsen Søren
Holger Rørby Madsen
Hej Søren
Det kan du sagtens 🙂
Eller bag den fulde portion - og frys bollerne ned. Det er de også gode til.
Alt det bedste
Holger
Rikke Heesgaard
Lidt misvisende med teksten “svarende til 3,5 dl” - nå denne ikke ændre sig i takt med at man øger antal af boller 😉
Miranda Risbjerg
Hej,
Kan man lave dejen dagen før og lave bollerne om morgenen?
Holger Rørby Madsen
Hej Miranda
Det kan du sagtens, men nedsæt så mængden af gær til ca. 5 gram.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Margrethe Herrington
Hej Holger.
Tak for din mail og omregningen af frisk og tørgær.
Venlig hilsen
Margrethe
Margrethe Herrington
Hej Holger, det gær du bruger i opskriften er det frisk gær og ikke tørt gær?
Holger Rørby Madsen
Hej Margrethe
Ja, det er frisk gær 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Margrethe Herrington
Hej Holger.
Tak for dit svar på mit spørgsmål, hvordan regner jeg ud hvis jeg kun har tørt gær ud imod det friske, for jeg bor i England og de har mest tørt gær herovre.
Holger Rørby Madsen
Hej Margrethe
Tørgær er skam fin at bruge, og jeg har lavet en lille omregner her: https://madensverden.dk/toergaer/
Alt det bedste
Holger
Marianne møller
Hvad gør det salt du pensler dem med ? Er det ren smag ? Jeg pensler med godt pisket æg
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Saltet gør blot, at ægget er nemmere at piske sammen 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger