Grydestegt kylling med den bedste brune sovs

Grydestegt kylling som mormor lavede den. Helt klassisk og stegt i en gryde i en time, hvorefter du fremtryller en vidunderlig sovs af skyen.

Sådan en lækker grydestegt kylling er virkelig mormormad i den bedste mening.

Kyllingen simrer en times tid i en gryde, og skyen koger du op med lidt fløde, som du så serverer til nykogte kartofler og gulerødder.

Drys med lidt persille, og så skal der ikke mere til her. Sådan er det. Og sådan skal det være. Punktum.

Køb en god og økologisk kylling, og jeg synes sådan en Løgismose kylling (som blandt andet kan købes i Netto) er fremragende.

Økologisk kylling, der samtidig er kødfuld. Du bliver ikke skuffet. Og en ret, som du kan lave for omkring 25 kroner pr. portion. Heller ikke dårligt.

Mormor fyldte indimellem kyllingen med persille, og det kan du sagtens gøre også. To håndfulde grofthakket persille puttes op i kyllingen, som du lukker med en kødnål. Og ellers er fremgangsmåden på grydestegt kylling den samme.

LÆS OGSÅ
Kyllingenuggets i ovn (sprøde nuggets)

Du skal bruge – grydestegt kylling til fire personer:

1500 gram økologisk kylling fra Løgismose
En stor klat smør
2 spiseskefulde balsamico (kan udelades)
7 deciliter hønsefond
1 teskefuld løgpulver
1,5 deciliter piskefløde
1 spiseskefuld æbleeddike
En teskefuld Maizena udrørt i lidt koldt vand
Salt og friskkværnet peber

Kogetid på kylling i gryde: Cirka 60 minutter ved svag varme

Sådan laver du grydestegt kylling:

Vask kyllingen både ud- og indvendigt, og dup den tør med et stykke køkkenrulle. Krydr den med salt og lidt friskkværnet peber.

Kom en stor klat smør i en stor gryde – jeg bruger omkring 30 gram smør.

Lad det bruse af, og brun så kyllingen grundigt på alle fire sider. Det tager 10-15 minutter, så sæt tid af til det, men tiden er godt givet ud.

Kom et par spiseskefulde balsamico ved (det giver lidt syre og substans til sovsen), og kom også hønsefonden ved sammen med en teskefuld løgpulver.

LÆS OGSÅ
Guffeligufs lækre opskrift på kylling i karry

Lad det koge op, og skru så ned på mellemlav varme, læg låg på, og lad nu den grydestegte kylling småsimre i en times tid.

Kyllingen skal blot vendes en enkelt gang undervejs – altså efter en halv times tid. Jeg plejer at starte med at stege kyllingen med brystsiden nedad, men min erfaring er, at det faktisk ikke har den store betydning.

Halvvejs kan du samtidig sætte en gryde med kartofler og gulerødder over, så er de klar når kyllingen er det :-)

Efter en times tid kan du måle kernetemperaturen med et stegetermometer i den tykke del mellem lår og bryst – kernetemperaturen skal være 75 grader. Eller prøv forsigtigt at vriste et lår fri, og hvis det går meget nemt, ja så er kyllingen helt sikkert også gennemstegt og mør.

Tag den grydestegte kylling op og læg den på et skærebræt. her må den gerne hvile i ti minutter inden udskæring.

LÆS OGSÅ
Pandestegt hellefisk - sådan skal den steges

I mellemtiden laver vi sovsen. Kog skyen lidt ind ved høj varme. Tilsæt piskefløde, og jævn med et par teskefulde Maizena, der er udrørt i en smule koldt vand.

Tilsæt en spiseskefuld æbleeddike eller gastrik, og smag til med salt og lidt mere friskkværnet peber.

Justér også gerne farven på sovsen med lidt sovsekulør, skær den grydestegte kylling ud – og servér med kogte kartofler og gulerødder, den gode sovs og lidt friskhakket persille. Rigtig dansk. Meget mormor.

Grydestegt kylling er vaskeægte mormormad med masser af smag. Server gerne med kogte kartofler og gulerødder - og selvfølgelig den fantastiske sovs. Foto: Guffeliguf.dk.

Grydestegt kylling er vaskeægte mormormad med masser af smag. Server gerne med kogte kartofler og gulerødder – og selvfølgelig den fantastiske sovs. Foto: Guffeliguf.dk.

Ris, ros eller spørgsmål?