Culotte: Den møreste culottesteg på gasgrill (billeder)

Culotte: Jeg har fundet metoden til, at lave den allermest møre okseculotte på grill (eller i ovn).

Du intervalsteger culotten på en gasgrill, Weber Q3200, men du kan selvfølgelig også lave din culotte i enten kuglegrill eller ovnen.

Følg de gode tips her, så er du sikker på en mør, lækker og saftig culotte.

Først lidt gode råd til tilberedning af culotte. Jeg har lavet denne i en gasgrill, en Weber Q3200, som giver et godt resultat. Du kan selvfølgelig sagtens tilberede culotten i en kuglegrill eller en ovn. Hold varmen på omkring 175 grader, så er stege- og hviletid den samme.

Hviletiden er vigtig. Og den skal være lang! Mindst en halv time, men gerne op mod 45 minutter, hvis du kan vente på det. Husk at starte i god tid med at stege culotte.

Når din culotte er færdig, kan det være svært at se hvor den tynde ende er, da culotten trækker sig sammen. Et godt tip er, at stikke en kødnål eller tandstikker i den tynde ende når du kommer kødet på grillen – så er du ikke i tvivl, når kødet skal skæres.

LÆS OGSÅ
Grillet cuvette ved direkte varme eller cuvette stegt på pande

Vi har marineret denne culotte med en god grillolie, men du kan sagtens bruge andre ting i stedet. Olie med finthakket rosmarin og hvidløg er lækkert, eller du kan også nøjes med bare at krydre med salt og peber.

Husk at salte okseculotten godt – du skal bruge cirka to teskefulde salt.

Du skal bruge (til 6 personer):

1 okseculotte af god kvalitet – jeg har brugt kød fra en rød Hereford
4 spiseskefulde god grillolie
2 strøgne teskefulde salf
1 lille bundt frisk timian
1-2 gerne frisk rosmarin
Salt og friskkværnet peber

Sådan laver du okseculotte i grill:

Start med at tage okseculotten ud af køleskabet en halv time før du skal i gang. Den skal ikke være for kold, når den kommer på grillen.

Soignér så culotten, det vil sige, at du lige skærer eventuelle fedtstykker og andet snavs fra undersiden. Tør også blodet af med lidt køkkenrulle.

Køb en okseculotte af god kvalitet, og husk, at du får hvad du betaler for. Foto: Guffeliguf.dk.

Køb en okseculotte af god kvalitet, og husk, at du får hvad du betaler for. Foto: Guffeliguf.dk.

Så snitter du krølfedtet på oversiden med en skarp kniv. Gør som jeg har gjort på billedet her – snit krølfedtet i ruder på skrå. Husk ikke at skære ned i kødet, så saften løber ud mens vi griller.

Rids din okseculotte med en skarp kniv. Husk ikke at skære ned i selve kødet, men kun ridse krølfedtet. Foto: Guffeliguf.dk.

Rids din okseculotte med en skarp kniv. Husk ikke at skære ned i selve kødet, men kun ridse krølfedtet. Foto: Guffeliguf.dk.

Så smører du culotten ind i grillolie på begge sider. Massér grillolien godt ind i kødet. Start med oversiden, så undersiden, og slut af med oversiden igen.

Smør din culotte med en god grillolie, og læg lidt frisk rosmarin og timian på krølfedtet. Foto: Guffeliguf.dk.

Smør din culotte med en god grillolie, og læg lidt frisk rosmarin og timian på krølfedtet. Foto: Guffeliguf.dk.

Drys salt over krølfedtet på oversiden. Krydr med friskkværnet peber, og riv den friske timian og rosmaring groft, og læg det oven på culotten. Så er den klar til stegning.

LÆS OGSÅ
Grillet kalveculotte: Sojamarineret kalveculotte med rosmarin

Tænd gasgrillen på fuldt blus – begge brændere skal være tændte! Varm grillen godt igennem. Når den er varm, slukker du for den midterste – inderste – brænder, og skruer den anden brænder ned på lavt blus. Du skal holde en temperatur i din gasgrill på omkring 175 grader.

Læg nu din okseculotte midt på grillen – du griller den ved indirekte varme! Luk grillen, og giv okseculotten 15 minutter.

Okseculotten skal på en varm rist, og steges ved 175 grader. Vi steger den direkte på risten - men du kan også lægge den i et fad. Du skal dog så ikke tilsætte vand eller anden væde. Foto: Guffeliguf.dk.

Okseculotten skal på en varm rist, og steges ved 175 grader. Vi steger den direkte på risten – men du kan også lægge den i et fad. Du skal dog så ikke tilsætte vand eller anden væde. Foto: Guffeliguf.dk.

Efter 15 minutter hiver du culotten ud, og nu skal den hvile i 15 minutter – UDEN at være overdækket!

Så skal den 15 minutter tilbage i grillen. Stadig ved omkrimg 175 grader.

Så hiver du culotten ud igen i 15 minutter – stadig uden at overdække eller indpakke den!

LÆS OGSÅ
Langtidsstegt nakkesteg som "bøffer"

Nu er der i alt gået en time. 15 minutter i grillen. 15 ude, 15 inde og 15 ude. Og altså i alt 30 minutter inde i gasgrillen. Nu skal vi til den sidste grill-fase.

Under den sidste stegning stikker du et stegetermometer i okseculotten. Den skal nå en temperatur på præcist 56 grader. Foto: Guffeliguf.dk.

Under den sidste stegning stikker du et stegetermometer i okseculotten. Den skal nå en temperatur på præcist 56 grader. Foto: Guffeliguf.dk.

Stik et stegetermometer i okseculotten – det skal ind i midten i den tykke ende. Læg så din okseculotte tilbage i grillen, og grill den videre indtil den opnår en kernetemperatur på 56 grader. Hverken mere eller mindre! Tag så okseculotten ud af grillen.

Okseculotten skal hvile mindst 30 minutter efter stegning. Gerne 45 minutter. Pak den godt ind i sølvpapir. Foto: Guffeliguf.dk.

Okseculotten skal hvile mindst 30 minutter efter stegning. Gerne 45 minutter. Pak den godt ind i sølvpapir. Foto: Guffeliguf.dk.

Nu pakker du okseculotten godt ind i alufolie/sølvpapir. Giv den bare en 3-4 lag, den skal pakkes godt ind! Lad nu culotten hvile i 30-40 minutter. Jo, det er lang tid, men det giver en fantastisk culotte.

Sådan skal din okseculotte se ud inden udskæring. Helt perfekt og mør. Læg mærke til den smukke farve og stegeskorpe. Foto: Guffeliguf.dk.

Sådan skal din okseculotte se ud inden udskæring. Helt perfekt og mør. Læg mærke til den smukke farve og stegeskorpe. Foto: Guffeliguf.dk.

Så er du klar til servering. Skær din okseculotte fra den spidse ende, og helst i ikke for tykke skiver.

Skær indtil midten på den led, og vend så okseculotten en halv omgang, og skær fra siden. Så opnår du de mest møre stykker kød.

Sådan skærer du din møre okseculotte ud. Først halvvejs ind fra den spidse ende, og dernæst fra siden af resten. Foto: Guffeliguf.dk.

Sådan skærer du din møre okseculotte ud. Først halvvejs ind fra den spidse ende, og dernæst fra siden af resten. Foto: Guffeliguf.dk.

Bedøm opskriften
5.0
User Rating 5 (3 votes)
Sending

17 Comments

  1. Anonym 4. juli 2015
  2. Anonym 4. juli 2015
  3. Guffeliguf 6. juli 2015
  4. Guffeliguf 6. juli 2015
  5. Per fra Hadsund 8. juli 2015
  6. Guffeliguf 14. august 2015
  7. Dalager 26. maj 2016
  8. Guffeliguf.dk 27. maj 2016
  9. mn 4. juni 2016
  10. Guffeliguf.dk 4. juni 2016
  11. Ivan Nielsen 16. juli 2016
  12. Guffeliguf.dk 16. juli 2016
  13. Erling Simonsen, Hjerm 28. august 2016
  14. Guffeliguf.dk 28. august 2016
  15. Anonym 10. september 2016
  16. Guffeliguf.dk 10. september 2016
  17. Søren Andersen 30. september 2016

Ris, ros eller spørgsmål?