Bedstefars skæg – klassisk kage i ovn med bagt marengs

Bedstefars skæg er en kage fra gamle dage, men den holder bestemt stadig. En god bund, der toppes med marmelade og et lag marengs.

Helt ærligt: Jeg ved faktisk ikke hvorfor denne kage hedder bedstefars skæg! Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden.

Men jeg har hørt et godt bud. Det er, at den hvide marengs nemt risikerer at sætte sig rundt om munden, så det ligner bedstefars skæg. Om det er rigtigt, ja det er et godt spørgsmål.

Til gengæld ved jeg, at denne kage er virkelig lækker. Den stammer fra gamle dage, men laves ikke så meget mere. Og det er faktisk synd.

LÆS OGSÅ
American barbecue rub: Opskrift på hjemmelavet BBQ-krydderi

Derfor slår jeg lige et slag for den her, da den også er ret nemt at bage.

I denne opskrift har jeg bagt den med hindbærmarmelade fra Claus Meyer, men  du kan også bruge appelsinmarmelade eller hvad du nu foretrækker.

Du skal bruge – Bedstefars skæg til otte personer:

125 gram sukker
125 gram blødt smør
2 pasteuriserede æggeblommer
200 gram hvedemel
1 teskefuld bagepulver
1 teskefuld vaniljesukker
1,5 deciliter mælk

100 gram hindbærmarmelade (eller anden marmelade)

Til marengs:

125 gram sukker
2 pasteuriserede æggehvider
En halv teskesfuld eddike

Helt ærligt: Jeg ved faktisk ikke hvorfor denne kage hedder bedstefars skæg! Hvis du ved det, må du meget gerne skrive det i kommentarfeltet nederst her på siden.

Sådan bager du bedstefars skæg:

LÆS OGSÅ
Lækre kærnemælkshorn med hindbær og marcipan

Kom sukker og det bløde smør op i en skål, og pisk det luftigt. Pisk så æggeblommerne i et ad gangen.

I en anden skål blander du hvedemel, bagepulver og vaniljesukker.

Pisk det ind i æggemassen sammen med mælk. Pisk det gradvist sammen, så du får en ensartet og lidt blød dej.

Smør en lille form, og hæld dejen i.

Bag den 15 minutter ved 180 grader varmluft. Den skal være let gylden i overfladen.

I mellemtiden pisker du de pasteuriserede æggehvider stive sammen med sukker og en lille smule eddike.

Tag kagen ud af ovnen, og smør hindbærmarmelade på.

Oven på den lægger du forsigtigt et lag marengs.

LÆS OGSÅ
Nem pastaret med fløde og parmaskinke

Nu skal din lækre bedstefars skæg bages færdig i ovnen. Den skal have cirka 10 minutter – stadig ved 180 grader varmluft.

Hold øje med kagen, da den ikke må blive for mærk på toppen, men samtidig skal have lidt farve.

Tag kagen ud, og lad den køle lidt af inden servering.

Bedstefars skæg er en elsket kage, der toppes med marmelade og marengs. Foto: Guffeliguf.dk.
Bedstefars skæg er en elsket kage, der toppes med marmelade og marengs. Foto: Guffeliguf.dk.
Giv din bedømmelse
[Ialt: 9 Gennemsnit: 3.6]

2 tanker om “Bedstefars skæg – klassisk kage i ovn med bagt marengs

  • 23. september 2016 at 7:07
    Permalink

    Hej
    Jeg skal lave en hel bradepande. Hvor mange gange tror du at opskriften skal ganges for at det passer
    Vh Heidi

  • 23. september 2016 at 15:22
    Permalink

    Hej Heidi
    Uha – det var et godt spørgsmål. Jeg vil nok gange den med fire – tror det kommer til at passe meget godt. Og ellers med tre. Skriv lige hvad der passede – så ved vi det til en anden gang :-)
    Bedste hilsner
    Holger
    Guffeliguf.dk

Ris, ros eller spørgsmål?