Opskrift på den bedste citronmåne, der også kaldes for politiets drømmekage. Kendt fra DanCake, men citronkagen er nem at bage selv.
Citronmåne - helt klassisk og som den skal smage.
Her er ingen kunstige tilsætningsstoffer og den slags - men bare en lækker og hjemmebagt kage, som du vil elske.
Opskriften giver 2 stk., da kagen jo deles i to halve. Se også mine opskrifter på citronmåne muffins og den klassiske citronkage.
Opskrift på citronmåne
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 150 gram smør - blødt
- 140 gram rørsukker
- 1 citron - økologisk, skal og saft
- 2 teskefulde vaniljesukker - med lidt top
- 3 æg
- 1 teskefuld bagepulver
- 150 gram hvedemel
- 4 spiseskefulde sødmælk
Gul glasur
- 125 gram flormelis
- Pasteuriseret æggehvide
- Gul konditorfarve
Sådan gør du
- Kom det bløde smør i en skål, og rør det sammen med rørsukker, så du får en jævn masse. Du kan eventuelt blødgøre koldt smør i mikrobølgeovnen, men smørret skal ikke være helt smeltet. Kun blødt.
- Riv derefter skal fra den økologiske citron i skålen, og pres derefter saften fra citronen i. Rør det ud sammen med vaniljesukker.
- Derefter rører du æggene i et ad gangen.
- Bland hvedemel og bagepulver, og rør det derefter ind i dejen. Du skal ikke bruge en elpisker til denne opskrift - blot en skål og en grydeske. Til sidst røres lidt sødmælk i dejen til din citronmåne.
- Smør en springform med en diameter på cirka 18 centimeter med smør, og drys den med lidt rørsukker
- Hæld dejen i, og fordel den jævnt.
- Stil citronmånen ind i en forvarmet ovn ved 170 grader varmluft, og her skal den bages i cirka 35 minutter.
- Stik i den med en kødnål, og hvis der ikke hænger dej fast i den, er kagen færdigbagt.
- Tag den ud af ovnen, og lad den køle af.
- Vej flormelis af i en skål, og rør derefter pasteuriseret æggehvide i sammen med gul konditorfarve. Pas på glasuren ikke bliver for tynd.
- Fordel glasuren over citronmånen, og lad nu glasuren stivne.
- Tag citronmånen ud af springformen, og den på midten med en skarp kniv. Nu har du to citronhalvmåner, der smager helt fantastisk.
Næringsindhold
Tips
Dette er en nem opskrift på citronmåne, der gennem mange år har været spist og nydt af tusindvis af danskere.
Faktisk er citronmånen en af de allermest populære kager, og det kan du læse mere om nederst i opskriften. Forklaringen skyldes især Dancake i Give i Midtjylland.
Jeg har gennem tiden hørt mange sige, at kagen måske er lidt tør, men sammen med glasuren, ja så går det fint. Og især hvis der er et tykt lag glasur.
Men du kan sagtens selv bage citronmånen uden den er tør. Og her selv styre hvor meget glasur du ønsker på kagen.
Så her er fremgangsmåden til, hvordan du nemt bager den bedste citronmåne med den helt rigtige citrusglasur. En sikker vinder.
Gennem tiden har kagen i øvrigt også fået en række kælenavne, og sådan er det jo når noget er populært. Et af dem er "politiets drømmekage" eller "betjentens konditorkage".
Jeg ved ikke om det er sandt, at betjente er mere glade for denne kage end andre, men i hvert fald er politiet ofte blevet kædet sammen med kagen. Og det er jo ingen skam.
DanCake og citronmåne
Det er måske fra supermarkedet de fleste bedste kender en citronmåne, eller citronhalvmåne, men kagen er faktisk meget nem at bage selv.
Citronhalvmånen er i øvrigt en af de mest solgte kager i Danmark, og det har den været gennem årtier.
Den er siden 1968 blevet produceret af DanCake i Give i Midtjylland, og derfra er der altså sendt virkelig mange citronmåner ud i de danske hjem.
Faktisk er citronmånen, og andre halvmåner, dermed blevet fremstillet i mere end 50 år. Ret imponerende, og kagerne er stadig lige populære.
Og selvom jeg på ingen måde vil sige at fabriksudgaven er dårlig, ja så kan du sagtens bage en hjemmelavet version, der lige er en tak bedre. Alene det at citronmånen er nybagt gør selvfølgelig meget.
Jeg vil da også anbefale dig, at bruge Gittes opskrift på citronkage, som du finder på hendes blog Noget i ovnen hos bagernørden. Hun har også en stor mængde andre lækre opskrifter, som du kan tjekke ud. God fornøjelse.
Prøv også mine polære opskrifter på siciliansk citronkage med appelsinglasur, key lime pie og citronfromage.
Kaja Rosenvinge
Tak for en dejlig nem og velsmagende citronmåne, som fremover vil være at finde, når vores nærmeste hygger sig omkring kaffebordet ved div. familiesammenkomster, hvor tre generationer forsamles 🤗♥️
Holger Rørby Madsen
Hej Kaja
Dejligt at høre - og jeg synes også den hjemmebagte citronmåne er langt bedre end den købte. Men sådan er det jo ofte 🙂
Tak for de pæne ord.
Alt det bedste
Holger
ida
jeg har smagt den den løkes ikke for mig
Laura
Hvis jeg vil lave 2 runde citronmåner (altså uden at dele dem i 2), skal jeg så følge opskriften for 2 stk eller 4 stk?
Annette
Står lige nu med 2 citronmåner og skal komme topping på…. Men der er ikke angivet gram på hvor meget past. Æggehvide der skal være i ? 🥶🥶🥶
Jarppi
Ja der kunne godt trænge til at blive holdt lidt mere øje, og være mere opmærksom på brugernes input, det syntes jeg ses ved mange af opskrifterne 🙁
Bettina
Mega god kage, men jeg kunne godt have brugt at der stod lidt tidligere at man ikke skulle bruge elpisker 🙂
Anne
Opskriften giver én lille, flad kage om ikke to, som der står. Virkelig skuffende, når man troede, man bagte kage til 12 mennesker.
Holger Rørby Madsen
Hej Anne
Tak for din tilbagemelding, men det har jeg aldrig prøvet. Jeg ved ikke lige hvad der er gået galt hos dig, men jeg har bagt citronmånerne mange gange uden den bliver flad.
Men et par forsigtige bud: Dejen er rørt for meget - eller ovnlågen har været åbnet for mange gange under bagningen. Sagt uden jeg kender den præcise årsag 🙂
Du må prøve igen - for opskriften plejer at passe.
Alt det bedste
Holger
Michael Nielsen
Igen en opskrift på bagværk hvor der ikke oplyses hvor i ovnen der bages.
Og igen skal man håbe på at man rammer den rigtige rille så man ikke ender med at smide 100 kr ud af vinduet for at bage en kage
amalie
Den er bare så god, har lavet den for anden gang i mine tanker 🙂
amalie
Den er god, jeg har ikke prøvet den endnu, men den ser lækker ud.
Heidi
Denne citronkage er meget bedre end Dancakes og den er nem at lave.
Lars
Ja tak😀
Hanne
Min mand er VILD med citronmåne. Måske skulle jeg overraske ham med en hjemmebagt i stedet for en hjemmebragt.
Henrik
Alle politi betjente elsker denne kage 😊😊
Tina Krause
Kan man bruge almindelig sukker istedet for rørsukker
Holger Rørby Madsen
Hej Tina
Det kan du sagtens 🙂
Bedste hilsner
Holger
Malene
Hej igen Holger
Tak for svar 🙂 Skal man bruge elpisler til de første 3 trin eller hvordan? Kan se du i trin 4 har skrevet man bare skal bruge en grydeske og en skål men tænker bare om det ikke er svært at røre sukker og smør sammen kun med en grydeske? 😅
Holger Rørby Madsen
Jeg plejer faktisk blot at røre det sammen med en grydeske. Det er faktisk ret nemt at røre luftigt 🙂
Men brug en elpisker, hvis du synes det.
Alt det bedste
Holger
Malene
Er det bare 1 Pasteuriseret æggehvide du bruger til glasuren? 😇
Holger Rørby Madsen
Hej Malene
Jeg plejer at komme æggehvide indtil den rette konsistens opnås. Det passer nogenlunde med en æggehvide - men tilsæt æggehviden gradvist. Eller kom mere flormelis i, hvis glasuren bliver for tynd 🙂
Bedste hilsner
Holger
jette Bering
hej
jeg syntes i har så mange gode opskrifter,og så meget inspiration
men kunne i ikke tænke over en dag i skal lave nyt på jeres hjemme side .....
at man eks. kunne gemme sine favoritter, så skal jeg ikke søge efter dem hver gang
bare en tanke
nytårs hilsen
jette Bering
Hørsholm
Madensverden.dk
Hej Jette
Og godt nytår. Det kan du tro, og den er allerede på blokken til næste opdatering, der kommer ud inden længe.
Med de bedste hilsner
Holger
Madensverden.dk