Her finder du den perfekte stegetid på and. En oversigt over hvor længe anden skal steges, ud fra hvor stor din and og andesteg er.
Hvad er den rigtige stegetid på and?
Det spørgsmål er jo meget godt at kende svaret på, inden du smider en and i ovnen.
Info om stegetiden
Stegetiden afhænger selvfølgelig af størrelsen på anden, og derfor følger her en god tommelfingerregel om stegning af and.
Stegetiden er den samme, hvad enten det er i ovn eller grill - når blot du holder den samme stegetemperatur. I grillen er det ved indirekte varme.
Og det bedste resultat får du når du steger anden ved 160 grader varmluft, hvilket disse stegetider er beregnet på.
Stegetider på en and
En and på 2 kilo skal steges i cirka 2 timer
En and på 2,5 kilo skal steges i cirka 2,5 timer
En and på 3 kilo skal steges i cirka 3 timer
En and på 3,5 kilo skal steges i cirka 3,5 timer
En and på 4 kilo skal steges i 4 timer
Stegetiden på and er nemlig cirka 30 minutter pr. halve kilo.
Har du to ænder i ovnen på samme tid, skal du regne med nogenlunde samme stegetid som med én and. Måske skal ænderne have 10-15 minutter længere afhæningig af hvordan din ovn varmer. Men generelt er stegetiden på en and eller to ænder den samme.
Fyld i anden
Og så skal du fylde anden med svesker og æblebåde, så du får det mest saftige andekød.
Skær gumpen af anden, og luk hullet med en kødnål.
Jeg plejer blot at salte anden med et par spiseskefulde salt og intet andet. Så det er ikke nødvendigt at krydre med andet.
Sprødt skind
Hvis du ønsker mere sprødt andeskind, kan du med fordel giv den en tur under grillen i ovnen til sidst.
Men pas på skindet ikke bliver sort, for det kan gå hurtigt!
Ekstra tip: Prik huller i skindet på anden hele vejen rundt. Især i skindet på bryst og lår. Brug en tandstikker eller kødnål. Det giver dig mere sprødt andeskind.
Kernetemperatur
Kernetemperaturen i en færdigstegt and skal i øvrigt være på 75 grader.
Så er du sikker på en mør og saftig and, der ikke er tør.
Her kan du i øvrigt se, hvordan du laver den bedste andesovs.
Opskrift på andesteg
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 1 and - på ca. 3 kilo
- æbler
- svesker
- salt
Fremgangsmåde
- Forvarm din ovn til 160 grader varmluft.
- Anden klargøres. Skylles og duppes tør, og saltes indvendigt.
- Fyld anden op med æblebåde og svesker, og du kan også komme nogle appelsinbåde i, hvis du synes det.
- Luk anden med en kødnål, så fyldet ikke falder ud under stegningen.
- Smør eventuelt anden med lidt olie, og gnid derefter anden grundigt med salt.
- Din andesteg lægges på en rist, der igen lægges ovenpå en bradepande, så du kan opfange skyen til en andesovs.
- Kom vand i bradepanden, så du har 2-3 centimeter vand i bunden af fadet/bradepanden.
- Stil anden i ovnen med brystet nedad, og nu skal den have i alt tre timer. Men efter en time vendes anden om, så den steges færdig i de sidste to timer med brystkødet opad!
- Undervejs er det en god idé at hælde skyen op i en gryde og derefter komme lidt nyt vand i fadet, hvorefter anden steges videre. Gør det gerne ca. halvvejs.
- Er skindet på din andesteg ikke helt sprødt til sidst, får den lige en tur under grillen.
- Kernetemperaturen i en stegt and skal være 75 grader, så brug stegetermometer. Og husk, at det er kernetemperaturen, der bestemmer, hvornår anden er færdig - ikke tiden!
Næringsindhold
Se hvad opskriften indeholder.
Video
Tips
I fadet eller bradepanden med vand kan der lægges nogle rodfrugter i små tern.
Lidt løg er også fint, for at give skyen lidt ekstra smag.
Du kan i øvrigt med fordel lave din andesteg i god tid, og så blot partere og anrette anden på et fad.
Derefter er det blot at varme andestegen lige servering - se her hvordan du varmer en parteret and.
Se også mine opskrifter på:
Udskæring af and
I videoen her kan du se, hvordan du nemt parterer og udskærer en andesteg.
Preben Jørgensen
Lavede den mest perfekte and juleaften, ved at følge dine stegetider.
Holger Rørby Madsen
Mange tak, Preben - godt at høre. Det plejer også at fungere virkelig godt 🙂
Og fortsat god jul
Holger
M
Tak for dejlig og nem opskrift!
Begge ænder blev perfekte 😍😍
Holger Rørby Madsen
Hejsa
Dejligt at høre - mange tak for tilbagemeldingen.
Alt det bedste - og fortsat glædelig jul
Holger
Lykke Due Bohn
Mener du virkelig 160 g i 3 timer..
Min vejede 3,5 kg og var færdig efter 2 timer.
Holger Rørby Madsen
Hej Lykke
Yes - det gør jeg. Jeg gav min and præcist tre timer ved 160 grader - og den vejede også 3,5 kilo. Helt perfekt, men der kan være en del forskel på hvordan ovnene varmer.
Alt det bedste
Holger
Camilla
TAK FOR ALTID GODE OPSKRIFTER.
Jeg vil gerne prøve dit tip om at prikke skindet med en kødnål, så det bliver mere sprødt, men hvornår i tilberedningen prikker jeg skindet?
Mvh. Camilla
Holger Rørby Madsen
Hej Camilla
Mange tak for de pæne ord, og du prikker skindet inden anden kommer i ovnen 🙂
Alt det bedste - og glædelig jul
Holger
Maria
Hvor lang skal and grilles efter at stege den i 3 timer?
Peter Olsen
Hvor måler man bedst "kernetemperaturen" på en and som er fyldt med æbler/svesker?
Med venlig julehilsen
Peter Olsen
Trine Birkerod Buhl
Min evige juletvivl/ andetvivl er hvor længe to ænder skal have i ovnen? Er det samme stegetid som en and?
Holger Rørby Madsen
Hej Trine
Jeg kan godt forstå du er i tvivl 🙂
Generelt er stegetiden på to ænder den samme som en and, men min erfaring er, at de muligvis skal have 10-15 minutter mere. Men det er ellers nogenlunde samme stegetid - uanset om du har en eller to ænder i ovnen.
Med de bedste hilsner og og ønsket om en glædelig jul
Holger