Hvad er gastrik? Det er måske ikke alle der er klar over det, men den er en gude-ingrediens i enhver sauce. Sådan laver du den.
Gastrik er utrolig nem at lave, og du skal blot anvende to ingredienser til at fremstille en flaske.
Og den holder sig fint et par måneder eller mere på køkkenbordet.
Opskriften her giver cirka 2,5 deciliter, og i en video viser jeg dig, hvordan du laver den.
Opskrift på gastrik
Opskrift udviklet af:
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 125 gram sukker - almindeligt hvidt sukker
- 2,5 deciliter æblecidereddike
Fremgangsmåde
- Find en tykbundet gryde frem, og sæt den over ved en pæn varme (kogeplade 1-9 skal den stå på 7).
- Kom 125 gram sukker på, og lad det smelte indtil du har en mørkebrun karamel i gryden - men det må IKKE brænde på!
- Hæld så 2,5 deciliter æblecidereddike ved, men pas på ikke at have ansigtet inde over gryden når du gør det. Det kan godt sprutte lidt, men falder hurtigt til ro.
- Skru en anelse ned (fra 7 til 6), og rotér forsigtigt gryden lidt rundt, så sukkeret bliver helt opløst.
- Du skal ikke på noget tidspunkt bruge en grydeske eller andet til at røre rundt i hverken sukker eller andet med.
- Så skal gastrikken bare stå og koge indtil den bliver til en tynd sirup. Det tager normalt omkring 8-10 minutter.
- Hæld den så forsigtigt op i en skål, og lad den køle af her. Den ser måske lidt tynd ud, men den tykner en del under nedkølingen, så vær ikke bekymret.
- Du skal blot ikke koge den længere end 8-10 minutter, da den så bliver for tyk, og kan være svær at få ud af en flaske!
- Derefter kan du hælde den op i en skoldet flaske, sætte prop i, og så kan gastrikken ellers holde sig mange måneder.
Næringsindhold
Video
Fakta om gastrik
Gastrikken har været brugt i århundreder til at give saucer og sovse en raffineret smag, som ellers er svær at tilføre.
Den unikke kombination af smag og toner fra både eddike og den karamelliserede sukker er svær - for ikke at sige umulig - ellers at tilføre saucen.
Den er selvfølgelig uundværlig i helt almindelige saucer som brun sovs, paprika flødesovs, andesovs og den slags.
Men du skal endelig også bruge den til sammenkogte retter, gullasch, glasering af kød og meget andet.
Og hvor meget gastrik skal man så bruge? Jeg plejer at anvende et par spiseskefulde til en almindelig omgang sovs eller gryderet, men smag dig frem.
Tove Jørgensen
Min gastrisk vil ikke blive tyk,
Hvad er årsagen
Holger Rørby Madsen
Hej Tove
Det lyder som om den bare skal koges lidt mere ind - og måske har du ikke varme nok på.
Alt det bedste
Holger
Kristian Sørensen
Feed opskrift! Laver det til hele familien.
En positiv sideeffekt er, at gryden også bliver afkalket.
Jørgen Roager
Hvor kan man købe færdig gastrik. Kan ikke klare lugten af eddike. Bliver meget dårlig.
Holger Rørby Madsen
Hej Jørgen
Det forstår jeg godt. Det lugter heller ikke godt når man laver gastrik. En del supermarkeder og vinforhandlere har dem, og ellers må du lige på nettet og finde den.
Alt det bedste
Holger
Annette
Gastrik er u undværlig i mit køkken.
Din opskrift og video får 👍***** herfra
Bitten Friedmann
Hvor lang holdbarhed eer der på gastrik?
Ole
Det er da meget bekvemt med Gastrik, men også helt unødvendigt, da det ikke bliver anderledes end bare at hælde Eddike og Sukker i hvad end opskrift man er i gang med at lave, det kokke som f.eks Jean-Pierre, og han har da trods alt været professionel Fransk kok i over 54 år 🙂 Han kalder det stadigvæk Gastrik, men jeg går ud fra med den erfaring, ved han nok godt hvad han laver 🙂 Så man kan da også lige spare lidt på den dyre strøm plus ekstra rengøring og tid ved at springe dette over, og så kræver det heller ikke ekstra opbevaringsplads.
Anders
Brug ikke almindeligt melis som nævnt ovenfor...brug rørsukker og varm den langsomt op. Giver langt mere dybde i din gastrik.
Kirsten Larsen
Opskrift på gastrik er super nem. Tak og glædelig jul
SLykke
Nu har jeg lavet det. Glæder mig til at prøve der, har aldrig hørt om det før.
Louise
På min induktionskogeplade (Siemens) er selv 6 en alt for høj temperatur til at smelte sukker, det brænder bare - bare til info.
Annie Puggaard Thomsen
En helt uundværlig ting i køkkenet. ❤️❤️
Lotte Hauritz
Kan man bruge Sukrin i stedet for sukker?
Ann Schmidt
Hej
Jeg kigge lige lidt på andres kommentarer, ingen om det det hvide sukker😉kan andet sukker bruges, rør, kandis, farin, natur🤗 økologisk 🙃
Holger Rørby Madsen
Hej Ann
Jo, det kan det muligvis, men der er ingen grund til at bruge andet end almindelig, hvidt sukker 🙂
Så det vil jeg anbefale dig.
Alt det bedste
Holger