Her er opskrift på alletiders mumse chokoladekage, der er Danmarks mest kendte og populæreste. Kagen er nem at bage og med en lækker glasur.
Alletiders mumse chokoladekage er en af de mest populære og bedste kageopskrifter i Danmark, og den er nem at lave i en stor eller mindre bradepande.
Her får du en både nem, svampet og luksus chokoladekage, der smager himmelsk godt. Den bages med kakao, men du kan også komme rigtig chokolade i, hvis du mere er til det.
Opskriften er beregnet til mindst 10 personer, og i min video kan du se, hvordan du nemt bager kagen. Den har i øvrigt en rigtig god holdbarhed.
Verdens bedste chokoladekage kan sagtens laves i en hel bradepande, og så passer den eksempelvis til en fødselsdag med mange gæster. Her laver du en dobbelt portion chokoladekagedej, som fordeles i en stor bradepande, der passer til din ovn.
Du kan med fordel beklæde bagepladen med bagepapir. Brug evt. to stykker bagepapir, og pensl overlappet med lidt æg. Bagepapiret skal dække kanterne. God bagelyst.
Opskrift på chokoladekage
Få tilsendt opskriften på mail
Ingredienser
- 150 gram smør
- 60 gram kakao
- 250 gram hvedemel
- 300 gram sukker
- 1 teske bagepulver
- 1 teske natron
- 1 nip salt
- 250 gram vand
- 2 æg
Glasur
- 50 gram sødmælk
- 25 gram kakao
- 200 gram flormelis
- 2 teske kanel
- 50 gram smør - meget blødt
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 170 grader varmluft.
- Vej 150 gram smør af i en lille gryde og smelt det derefter ved lav varme.
- Rør derefter 60 gram kakao ud i smørret.
- 250 gram hvedemel vejes af i en stor skål sammen med 300 gram sukker, 1 teske bagepulver, 1 teske natron og 1 nip salt. Du kan med fordel sigte de tørre ingredienser.
- Tilsæt derefter 250 gram vand og 2 æg til de tørre ingredienser, og pisk det samme med en el-pisker. Tilsæt også det smeltede smør og kakao, og pisk til en ensartet dej.
- Beklæd en bradepande (cirka 33 gange 23 centimeter) med bagepapir, og fordel dejen i den.
- Alletiders mumse chokoladekage bages nu i 35 minutter på næstnederste rille, hvorefter den køles af.
- Imens lunes 50 gram sødmælk til glasur. Det må ikke koge, men skal blot varmes op.
- Vej 25 gram kakao af sammen med 200 gram flormelis, og bland 2 teske kanel i. Rør det sammen med den varme mælk og 50 gram smør (skal være meget blødt), og rør indtil glasuren er blank.
- Hæld glasuren over chokoladekagen, og lad igen kagen hvile indtil glasuren er stivnet.
Kan det fryses?
Næringsindhold
Video
Tips til bagning af chokoladekage
Den færdigbagte kage skæres ud i passende stykker, men lad dem ikke være for små.
Kagen og opskriften kommer Helle Brodt Hansen i Sorø, og jeg har fået lov til at bringe opskriften her på Madens Verden. Faktisk er opskriften fra Helles farfar, der havde en bagerbutik, og resten er, som man siger, historie.
Navnet "alletiders mumse chokoladekage" skyldes egentlig Helle Brodt Hansens storebror. Han syntes nemlig at kagen var "mums", og derfra kommer så navnet på den populære kage.
Kagen her er lavet med vand, men du kan også bage en lækker chokolade kage med kærnemælk, som en del bagere anvender i deres opskrift. Det øger blandt andet holdbarheden i en kage. Generelt er holdbarheden dog rigtig fin på kagen, som sagtens holder sig frisk i flere dage.
Kan man fryse chokoladekage?
Svaret er ja. Chokoladekagen er fremragende at fryse ned. Faktisk synes jeg at kagen ofte bliver endnu bedre af det, så du skal ikke være nervøs for at komme den færdigbagte kage i fryseren.
Du skal vente til kagen er kølet helt af, og derefter pakkes kagen ind i husholdningsfilm og et stykke alufolie. Læg derefter kagen på frost. Når du så skal bruge kagen, tages den op en lille times tid før den skal på bordet.
Pak kagen ud og lad den stå ved stuetemperatur i cirka 45 minutter, for så er den helt perfekt at servere.
Chokoladekage i airfryer
Kagen kan selvfølgelig også bages i en airfryer, hvis du er så heldig at have sådan en.
Lige her finder du opskriften på min populære chokoladekage opskrift i airfryer.
Du skal i øvrigt også prøve min opskrift på store og svampede chokolademuffins, og den lækre black magic kage.
Chokoladekage uden hvedemel?
Vidste du, at du også kan lave den bedste chokoladekage uden mel? Det kaldes også for en Gateau Marcel, og er opfundet af kokken Michel Michaud, der har huseret på Mols i mange år. Michel Michaud er i øvrigt en rigtig Michelin-kok, så han kan sit kram.
Gateau Marcel er som sagt en kage uden mel, men den smager altså vanvittig godt. Og den er god til glutenallergikere.
Chokoladekage trin for trin i billeder
Her kan du se opskriften på chokoladekage trin for trin i billeder.
Berit
Hej Holger...Jeg glæder mig til at bage kage, er det en god ide, at putte hakkede hasselnødder i.
Hilsen Kalundborg genseren.
Holger Rørby Madsen
Hej Berit
Du kan roligt glæde dig, og jeg tror da hasselnødder vil passe fint i sådan en chokoladekage 🙂
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Stephanie Juul
Utrolig lækker og nem kage
Gitte Jensen
Så lækker en chokoladekage
Maria
Hej Holger.
Når du skriver smør - mener du så rigtig smør eller bruger du noget som kærgården eller lignende? Ift. Vand eller udskiftning med kærnemælk, betyder det noget for konsistensen? Jeg har lige bagt din kage, smagen er rigtig god men syntes den er lidt tør i krummen.. Jeg har brugt kærgården da det var hvad jeg havde og halvt af hver vand/kærnemælk.
Med venlig hilsen Maria
Holger Rørby Madsen
Hej Maria
Godt spørgsmål - og det er altid rigtig smør. Måske er det også forklaringen, hvis kagen føles lidt mere tør 🙂
Man kan godt bruge smørbart smør, der jo er et blandingsprodukt, men det giver et andet resultat.
Alt det bedste
Holger
Jeanette
Super god, nem og hurtig kage og så er den tilmed rimelig billig at lave. Laver den ofte når der er fødselsdag. Den er også super efter den har været i fryseren.
Holger Rørby Madsen
Hej Jeanette
Tak for det og det er dejligt at høre. Ja, chokoladekagen har faktisk en virkelig god holdbarhed, og den er bestemt ikke ringere efter en tur i fryseren 🙂
Alt det bedste
Holger
Jette Toft Møller
Hej Holger, hvor meget nutella kommer du i kagen?
Jeg har læst, hvor du skriver, at du også kommer nutella i kagen, det kunne jeg godt tænke mig at prøve, venlig hilsen Jette.
Marianne Pedersen
Kan man fryse kagen med glasuren på ?
Marianne Pedersen
Hejsa.
Når man fryser chokoladekagen, er det så også med glasuren på?
Glædelig mig til prøve den, jeg skal lave en kagemand ud af den 🤗
Holger Rørby Madsen
Hej Marianne
Jeg har gjort begge dele. Måske er den bedst hvis man venter med glasuren, men den er faktisk fin uanset hvad. Så kan du vente med glasuren, så gør det - og ellers fryser du bare det hele.
God bagelyst.
Alt det bedste
Holger
Jozette Blum
Hej,
Virkelig lækker chokoladekage som jeg har brugt af flere omgange!
Jeg kan læse at den kan fryses ned, kan den også fryses med glasuren på?
Mvh Jozette
Minnie
Hej.
Er det okay hvis man har glemt at putte smør i glasuren?
Holger Rørby Madsen
Hejsa
Ja, men din glasur bliver lidt anderledes 🙂
BH Holger
Hanne Frederiksen
Hej Holger.
Din side har bare de bedste opskrifter. 🙂 Kan kagen bages med sødmælk?
Mvh Hanne.
Holger Rørby Madsen
Hej Hanne
Tak for de pæne ord - det glæder mig.
Ja, du kan sagtens bare chokoladekagen med sødmælk.
Alt det bedste
Holger
Betina
Hvordan undgår jeg, at kagen hæver for meget op i midten når den er i ovnen, det er nemlig lidt svært at fordele glasuren ordentligt 🙂
V.h.
Betina
Anni
Hvordan erstatter jer smør i chokolade glasuren, til denne kage?
Bernd Hougaard
Hej Holger
Lige et lille hjertesuk, til dine gode opskrifter.
Hvordan kan man udskrive opskriften uden at der skal udskrives 9 sider.
Jeg ville gerne kunne udskrive ´opskrift og hvordan gør du` uden at få alt reklame med.
Jeg er medlem af `Madens verden`, har indbetalt kontingentet.
Finder det skide godt med dine opskrifter, let at fårstå selv for en gammel mand på 78.
Lone Jordan
Kan den dobles op og bages i bradepande? Jeg vil gerne lave den til 25-30 personer